LOGIN

Vitestro onthult geautomatiseerd bloedafnameapparaat dat kunstmatige intelligentie, echografie en robotica combineert

• Eenvoudig te bedienen apparaat waarmee patiënten hun bloedafname volledig zelfstandig kunnen uitvoeren

• Automatisering van bloedafname verhoogt inzetbaarheid van verpleegkundigen en duurzaamheid in de zorg

• Al meer dan 1.500 geautomatiseerde bloedafnames uitgevoerd met een prototype bij meer dan 1.000 patiënten in klinisch onderzoek

• Introductie van het apparaat wordt verwacht in 2024


Utrecht, 30 mei 2022 – Vitestro, een Nederlands bedrijf gericht op de ontwikkeling van medische robotica, heeft vandaag 's werelds meest geavanceerde autonome bloedafnameapparaat onthuld tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC) in Rotterdam. Het apparaat van Vitestro combineert kunstmatige intelligentie (AI) en echogeleide 3D-reconstructie met het robotisch inbrengen van een naald in de ader, waardoor nauwkeurige en veilige bloedafname wordt gegarandeerd. De venapunctietechnologie kan worden toegepast bij patiënten van 16 jaar en ouder, ongeacht welke comorbiditeit of punctieproblemen zij ook hebben. Vanaf 2023 zal Vitestro klinische onderzoeken starten voor de CE-goedkeuring in Europa. Marktintroductie in de EU wordt voorzien in 2024.

Personeelstekorten in de zorg leiden tot revolutionaire ontwikkelingen
Binnen de zorg vervult het klinisch laboratorium een essentiële functie. Nauwkeurigheid en tijdigheid van laboratoriumtests zijn van cruciaal belang, aangezien ze bepalend zijn voor ongeveer 70% van alle medische beslissingen die door artsen worden genomen. Het is niet verwonderlijk dat bloedafname de meest voorkomende invasieve medische procedure is, die wereldwijd miljarden keren per jaar wordt uitgevoerd. Bloedafname speelt dan ook een cruciale rol in de klinische diagnostiek, maar deze staat onder druk door een toenemende schaarste aan geschoolde medewerkers. Door deze arbeidsintensieve procedure te automatiseren wordt een oplossing voor het personeelstekort in de zorg geboden en mogelijk de inzetbaarheid van zorgpersoneel elders verhoogd, wat leidt tot een duurzamere zorg.

Gepatenteerde laboratorium-automatiseringstechnologie standaardiseert de verwerking van het bloedmonster tijdens afname. Het apparaat maakt een bijna volledige automatisering van de pre-analytische fase mogelijk. Dit leidt tot vermindering van de hoge foutenpercentages die bij handmatige verwerking plaatsvinden. In klinische onderzoeken voerde Vitestro met haar prototype al 1.500 geautomatiseerde bloedafnames uit bij meer dan 1.000 patiënten.


Toon Overbeeke, Vitestro’s medeoprichter en algemeen directeur zegt:
“Er is een toenemend tekort aan zorgpersoneel. De pandemie heeft die dreiging alleen maar laten toenemen, wat de productiviteit en efficiency van ziekenhuizen wereldwijd nog verder onder druk zet. Dit leidt tot verminderde toegang en continuïteit van de zorg. Daarom is revolutionaire automatisering zoals ons bloedafnameapparaat onvermijdelijk om het grootste probleem in de zorgsector op te kunnen lossen.”

Bloedafname op poliklinische afdelingen
In eerste instantie zal Vitestro het apparaat implementeren op poliklinische afdelingen. Patiënten hebben de mogelijkheid om te kiezen tussen het apparaat van Vitestro of de standaardmethode. Het apparaat is intuïtief in gebruik en stelt patiënten in staat om de volledige bloedafname zelfstandig te doorlopen. In eerdere klinische onderzoeken waren patiënten van alle leeftijden enthousiast over de nieuwe methode en stonden positief tegenover invoering van het apparaat.
Een opgeleide zorgmedewerker houdt op meerdere apparaten tegelijkertijd toezicht tijdens de bloedafname. Dankzij de verhoogde efficiëntie kunnen ziekenhuizen en klinische laboratoria het personeelstekort aanpakken en zelfs medewerkers vrijmaken en elders inzetten.

Het apparaat in bedrijf: een geheel nieuwe ervaring voor patiënten
Toon Overbeeke, vervolgt:
“We hebben bijna vijf jaar besteed aan de ontwikkeling van dit baanbrekende medische apparaat. Alle relevante disciplines zijn vertegenwoordigd in ons team van 35 mensen. Ter voorbereiding op productie en commercialisering zal het team de komende twee jaar in omvang verdubbelen. We hebben duidelijk momentum in de markt en zullen de eerste zijn die deze autonome technologie voor Europese ziekenhuizen gaat introduceren. Met ons apparaat zullen we kunnen bijdragen aan een betere en flexibelere gezondheidszorg.”

Anja Leyte, Directeur van OLVG Lab, dat deelnam aan de klinische studies zegt:
“Door de introductie van geautomatiseerde bloedafname worden zowel de hoge kwaliteit als de capaciteit in onze laboratoria gegarandeerd. De technologie van Vitestro helpt bij het oplossen van personeelstekorten op onze afdeling bloedafname en het standaardiseren van de afnameprocedure. Maar nog belangrijker, patiënten zijn eveneens bijzonder enthousiast."

- E I N D E  P E R S B E R I C H T -

Over Vitestro
In 2017 gingen de oprichters van Vitestro de uitdaging aan om een betere bloedafname-ervaring te creëren voor patiënten, maar ook om ziekenhuizen meer armslag te geven bij de inzet van zorgpersoneel. Inmiddels is Vitestro goed op weg om dat doel te bereiken met een toegewijd team van 35 zeer bekwame engineers en medisch specialisten op het gebied van medische robotica, beeldvormingssoftware, AI, QA/RA en business development. Vitestro is gevestigd in Utrecht. Vitestro is gefinancierd door private investeerders en subsidies van de EU en de overheid.

Neem voor meer informatie contact op met:

Vitestro, Utrecht
Toon Overbeeke, CEO en medeoprichter
T: +31 30 2004551 
E: publicrelations@viterstro.com

LifeSpring Life Sciences Communication, Amsterdam
Leon Melens
T: +31 6 538 16 427
E: lmelens@lifespring.nl
BACK
crossmenu